måndag 18 juni 2012

Grillad hamburgare med hemgjord maletköttbiff

Att äta hemlagade hamburgare ute i solskenet är verkligen inte fyskam!

För någon dag sedan lagade vi hemgjorda hamburgare med mams å paps på landet. Efter en härlig dag med sol, ormjakt och ett försök till att laga om vår gunga (meningen var att jag skulle skrapa och måla gungan, meeen som med så mycket annat tröttnade jag efter 5 min. och gungan är fortfarande halvskrapad och ful :D) var det supergott med hamburgare! Biffen lagade vi utan skorpmjöl, på riktigt fint maletkött, som vi stekte utomhus i vår hemgjorda "muurikka" (vad är muurikka på svenska, murbottenpanna eller något ditåt, haha?). I biffen satte jag lite mozzarellaost, en spännande överraskning för dom som inte visste om det. Nåja, så spännande var det väl inte men men.. Osten var dessutom inte sådär hemskt god, så den överraskningen skulle man kanske ha kunnat klara sig utan :D. Så om du vill fylla din biff, se till att osten är god och gör inte som jag och prova en ny märkes ost. Den här gången hade vi faktiskt inga val då våran lilla bybutik på landet inte precis har så många olika märkes ostar att välja på :D. Vi hade dessutom inget salt på landet, så vi mosade en buljongtärning i köttsmeten.

Till hamburgaren åt vi sallad med pesto-oliver. Extremt gott. Kan rekommendera pesto-oliver för varendaste en som gillar oliver. Enda farliga med dom är att man kan föräta sig, haha. Oliverna köpte vi också från bybutiken, meen säkert finns de på andra ställen också. Kan kolla upp vad de heter och ta ett fotografi på paketet nästa gång jag köper dem (typ idag, höhö).

Till hamburgaren använde jag:

Biff:

2 ägg
600g malenkött av inre stek
1 buljongtärning
aromatsalt
peppar
mozarellaost
(örter)
smör till stekning

Allting utom mozarellan blandades ihop till en jämn färs. Då jag lagade biffarna lämnade jag en grop i mitten dit jag satte en bit mozarella, och täppte sedan igen gropen. Sedan var biffarna färdiga för att stekas. Lätt som en plätt!
Inga små biffar det här precis! Lagar man egna hamburgare kan biffarna bra vara lite extra stora.. :P och dessutom fyllda med mozarellaost.. :D  
Stället för muurikkan har jag och pappa byggt upp av gamla tegelstenar. Inte alltför vackert, men myycket fungerande.. :D                                

Hamburgare:

1 valfritt hamburgarbröd (jag hade en lite hälsosammare version med fullkorn, medan mamma och pappa körde på vanligt hamburgarbröd)
saltgurka
tomat
salladsblad
ketchup
biffen

Vi stekte hamburgarbrödet i smör på muurikkan, och laddade sedan de skivade grönsakerna vi ville ha i vår hamburgare på brödet. Till sist lade vi på biffen och ketchup, och sedan bröd-locket utanpå. Mums!

I färd med att steka biffarna! Att få laga mat utomhus är inte illa alls.

2 kommentarer:

 1. Det är så gott med hemgjorda hamburgare.
  Man bakar brödet själv och gör hamburgarna själv.
  Det behövs nästan ingenting annat än ett gott bröd och en riktigt god och saftig burgare till det :)

  http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/hamburgerbrod.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är sant! Nästa gång skall jag så ta tid på mig att baka brödet själv också, och inte fuska och köpa från bageriet.. :) I vår "äkta vedspis" på landet skulle hembakat bröd säkert inte bli helt fel!

   Radera