tisdag 17 juli 2012

Mysigt Morgonmål i det Gröna; mikro-ägg och grekisk yoghurt med honung

Morgonmål i det gröna.  Min fina kaffemugg kommer från sagaform, håller faktiskt kaffet varmt en mycket längre stund! Rekommenderas starkt! 
Nu är jag tillbaks igen, har samlat på mig en del recept under den gångna sommaren ( sommar, vilken sommar? termometern visar nu i skrivande stund 14°, och de senaste 3 dagarna har det regnat så att man undrar om det finns något vatten kvar alls någon annan stans på jorden.. suck..) som jag kan skriva om framöver.. Tänkte börja med att visa er hur ett typiskt morgonmål hemma hos mig ser ut :) 

Mikro-ägg är någonting jag åt hos mina morföräldrar då jag var liten- myyycket gott..! Tycker om att äta ägg till morgonmål, men att äta kokt ägg vareviga dag kan bli lite tjatigt.. Varierar därför ibland med mikro-ägg. Att laga mikro-ägg är dessutom lite små-spännande, är man inte tillräckligt försiktig har man värsta ägg-explosionen i mikrovågsugnen. Dock inte värre än om man försöker koka hela ägg i mikron (krhm.. prova absolut inte, slutar i katastrof.. speciellt inte på arbetsplatsen, chefen blir INTE glad :D). 

Grekisk yoghurt med honung- mums!
Utöver ägg brukar jag äta grekisk yoghurt, som jag endera blandar med flytande honung eller bär. Det åt jag första gången i Grekland, och fastnade genast för godsaken! Lidls grekiska yoghurt är den absolut bästa enligt mig, och vad som helst för honung duger- så länge den är flytande. Äter jag inte det med honung brukar jag köra med persika, jordgubbar eller hallon. Yoghurt med honung är tillskillnad från äggen någonting jag inte tröttnar på (inte ännu åtminstone), och någonting jag fortfarande tycker är riktigt gott faktiskt. Till det här brukar det bli kaffe och någon frukt. 


Mikro-ägg för 1 pers.
1 ägg
arom salt/ annat salt

Ägget kläcks i en skål med inte så höga kanter och en diameter på sisådär 5 cm, som dessutom tål mikrovågsugn. Ägget saltas, och sedan sticker man några hål i ägget (både gulan och vitan) med t.ex. en gaffel eller någonting annat smalt och vasst. Ägget sätts i mikron på medelhög värme i ca 20s. Då 20 s gått tas ägget ut och nya hål skall stickas. Om ägget har börjat stelna håller du det en kortare stund i mikron nästa gång förrän du tar ut det och sticker nya hål. Såhär fortsätter man tills gulan har stelnat (brukar räcka 1,5 min, så alltför länge tar det inte..) och sedan är det bara att njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar