torsdag 27 september 2012

Morotskaka, chokladbollar och överraskningskalas!


"serveringsbordet"


Oij, vad jag varit dålig med uppdateringar! Just nu händer det en hel massa i mitt liv, jag har bland annat börja spela handboll pånytt efter en paus på lite på 3 år! Det är inte helt enkelt, kan jag säga er, att börja sådär bara pånytt (vilket jag förstås trodde :D). Är som en nybörjare som springer hejvilt runt och yrar på planen. Höhö..:) Men mitt lag är supertrevligt, det är jättekul med träningar flere gånger i veckan, och usch vad jag saknat att ha värk i musklerna! Nåjah, nog om det! Nu till dagens recept.

Sauli hade födis för ett tag sedan, och eftersom karln sa att han aldrig haft ett kalas förut på äldre dagar bestämde jag mig för att ordna ett litet överraskningskalas! Utan alkohol dessutom, jeij me! Jag steg upp (med värsta dagen-efter-feelis dock) tidigt och började baka morotskaka. Sauli sov hela dagen, och missade både ljudet av elvispen och allt anant som hade med bakning att göra och hade noll aning om vad som hände. Morotskakan förde jag sedan en våning upp till våra kära grannar, som gräddade den. Undertiden fortsatte jag och lagade chokladbollar, som jag sedan rullade i bastun medan jag var i "duschen". Någors där emellan lagade jag dessutom äggsmör och sprang ner till butiken för att köpa piroger. En timme före gästerna skulle anlända smet jag upp till grannarna våra och lagade glasyren till morotskakan, glaserade den och sedan väntade vi där på att alla gäster var samlade. Vi traskade en våning ner, och jag hoppades för guds skull att Sauli åtminstone hade fått kläder på sig och inte satt på soffan i bara kalsonger. Vilket nästan var fallet.. Där satt han i sin onepiece och njöt då vi knackade på! Vi åt lite piroger och kaka, drack kaffe och spelade spel, och helt enkelt bara umgicks. Kul!


Nåjah, det var storyn om födiskalaset. Nu till recepten!

Kolla in den snygga kakspaden jag har! :D  

Morotskaka

2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk soda
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
100 g smält smör
3-5 dl morötter (jag brukar sätta lite mer morötter och minska på mjölet/sockret --> en "hälsosammare version"

Glasyr (eftersom glasyren är det BÄSTA med kakan brukar jag laga dubbelt mer än i andra recept, höhö. Vill du ha normal mängd glasyr halverar du alltså receptet nedan.)

2 burkar kvarg (3-4 dl)
2,5 dl florsocker/pudersocker
2 tsk vaniljsocker
50-100 g smält smör

Knäpp ugnen på 175°C och smörj en kakform med lite margarin. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Om du har en high-tech matberedare kan du under tiden som ägg och socker vispas blanda alla torra ingredienser, och sedan smälta margarinet och låta det svalna. Morötterna skall också både skalas och rivas. Då morötterna är rivna skall de blandas med margarinet. De torra ingredienserna skall därefter försiktigt blandas med ägg- socker blandningen, och därefter kan morötterna tillsättas. Smeten hälls i formen, och gräddas i ca. 25 min. Min kaka fick faktiskt vara aningen längre i ugnen, det är bara att kolla med en pinne ifall någonting fastnar i pinnen då man sticker kakan.

Mini-morot som garnering på en morotskaka
jag gjort tidigare :)
Sedan över till det godaste, glasyren. Myycket enkelt att laga- smöret smälts, och därefter blandas allting ihop enligt ordningen ovan. Jag brukar börja med att sätta kvarg och typ 2 dl florsocker, och sedan smaka om det är tillräckligt sött. Ibland tillsätter jag dessutom lite citron (eller köper kvarg smaksatt med citron). Smöret tillsätter jag sist, och rör sedan om tills det blir en jämn, men ändå tjock smet. Om glasyren inte är tillräckligt tjock är det bara att sätta till mer florsocker! Då kakan svalnat skall glasyren sättas på, och sedan är det bara att njuta! Jag har tidigare lagat en mini-morot av en morot till garnering, men i all stress glömde jag bort det nu..

Recept på chokladbollarna kommer senare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar