söndag 15 januari 2012

Svampsås, mozarella-tomat och ishockey-vilken kombination!

Svampsåsen
Eftersom våran frys är överfull med stuff bestämde vi oss för att laga svampsås av höstens svampskörd! Som studerande är svampsås ett av de billigaste alternativen, då svampen i sig självt är gratis.

Svampsås för ca 3 pers.

ca. 3 dl förvällda trattkantareller
1 lök
2 klyftor vitlök
2 dl grädde
buljongtärning
salt
peppar
1 dl persilja

Löken stektes gyllenbrun, och sedan slängde vi i svamparna. Då svamparna stekts en stund kryddade vi dem med salt och peppar, och slängde sedan i grädden. Lite vatten tillsattes för att inte alla grädde skulle koka bort. Bäst blir svampsåsen med ÄKTA grädde, så skippa matlagningsgrädden.. Vitlöken pressades i såsen, och därefter mosades buljongtärningen och sattes med i röran. Själv gillar jag saltig mat, så saltade en hel del, typ fyra större nypor salt. Sedan saknas bara pepparn och persiljan, och såsen är klar! Persilja plockade jag också på hösten, och frös ner för tillfällen som det här.. Persiljan ger både en god smak och ett finare utseende till såsen!

Vi valde att äta svampsåsen med potatis, men pasta duger lika bra. Då kan man steka med lite bacon för en extra god sås! Vi lagade också mozarella-tomater som någon sorts förrätt, en av mina favoritförrätter, och så enkel att tillreda dessutom!

För två pers. använde vi

1 tomat
1 bit mozarella
olivolja
oregano
basilika
salt
peppar

Mozarella-tomater. Hade just köpt en ny tomatkniv, som bara måste provas! Å vilken kniv det var! 


Tomaten och mozarellan skärs i tunna bitar, och radas på valfritt vis.  Lite olivolja hälls över allting, och kryddorna och örterna strös över. Färsk basilika är massor bättre och godare än torkad, men man tager vad man haver.. :DEfter maten stack vi iväg med Nyländska Nationen, en studentförening, på ishockey! Superkul måste jag säga! Våra platser var så sjukt högt uppe att man nästan fick svindel då man traska upp för dom skyhöga och branta trapporna, men det var lätt värt det!

Bilden visar inte alls hur högt upp vi satt, det var nästan svårt att se pucken ibland! Men sjukt kul var det för det!  

8 kommentarer:

 1. Nu har du fått åtminstone en trogen läsare!!

  SvaraRadera
 2. jeee, va e bättre än de.. :D Å svampsås e ju riktigt din favoriträtt dessutom.. :P

  SvaraRadera
 3. Ja så för en tid sen på någå matprogram där dom fixa svampsås, o dom tipsa om at man ska lägga curry på svampana när man steker dom, för de framhäver svampsmaken på någå vänster :) låter skumt, menmen ett litet tips såhär på kvällskvisten :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oij, de måste jag prova på nästa gång.. :) Kan bli intressant..!

   Radera
 4. Årets bloggpris måst nog gå till Cecilia Antman :)

  SvaraRadera
 5. Annors bra men svampen är inte gratis för alla, du bara råkar vara en mycket privilegierad ung dam.
  hälsar mun fazi oli tuzi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ja ja.. Orkar man inte släpa sig till skogen får man välan skylla sig själv och betala för svampen! :D

   Radera