fredag 14 december 2012

Chokladfondant

Oij, det var länge sen senast! JAg har haft fullt upp med en hel massa grejor, och inte haft tid att varken kocka eller uppdatera här! Så går det när man har för mycket att göra.. Men nu skall det bli ändring på det ska ni se!

Julen närmar sig med stormsteg, och jag har fortfarande inte införskaffat en endaste en ynka julklapp. Tror det får bli någonting hemlagat i år, till följd av min strama budget... Så går det då man studerar... I och för sig är det inget fel på hemlagat- jag tycker både det är kul att laga och ge någonting man själv gjort. Kanske jag skulle laga en julklappstips-lista här i något skede nästa vecka? 

Nåjo, nu över till chokladfondanten. Det börjar bli en tid sedan jag lagade den här (åtminstone påstådda) svårlagade efterrätten. Jag hade aldrig lagat en chokladfondant-ja inte nån annan fondant för den delen heller, men riktigt bra blev det. Och särskilt svårt tyckte jag nog inte att det var. Jag använde mig av ett recept av självaste Gordon Ramsay, men blev själv lite besviken på smaken.. Nästa gång jag lagar en chokladfondant skall jag banne mig se till att lägga liter mer choklad i den :P *chokladälskaren talar* I receptet var allting skrivet i gram, och eftersom den enda våg jag äger är menat för människan, thihi, använde jag den här sidan för att ändra om måtten.


Här kommer receptet!

100 g smör
4 tsk kakao
100 g mörk choklad (jag satte lite mer, muahahaha)
2 st ägg
2 st äggulor
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl

Ugnen skall vara på 160°C

Jag började med att smöra formarna, och strö över kakao så att smöret blev täckt i kakao. Formarna sattes sedan i frysen. Jag använde en muffinsform i silikon, och det fungerade fast hur bra!

Smöret och chokladen skulle smältas på vattenbad, och sedan fick det stå och svalna en stund. Under tiden vispade jag äggen, äggulorna och sockret tills det är vitt och pösigt. Då chokladblandningen hade svalnat hällde jag i den. Sedan är det mjölets tur! Det skall siktas in i blandningen, och sedan skall det röras om försiktigt. Degen sätts i formarna, och gräddas sedan i ~12 min. Då fondanten är färdig skall den vändas upp och ner på tallriken, och sen är det bara att njuta! Man kan äta fondanten med t.ex. glass, bär eller vaniljsås. Flickorna verkade åtminstone gilla efterrätten, och fondanten var precis sådär mjuk och rinnande i mitten- som den skall vara :) Jee!

Receptet var taget härifrån.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar