fredag 8 april 2016

Morotsmuffins, morotskaka och allt det där andra av morot. Mums!


När det gäller sötsaker finns det ett bakverk jag har ett speciellt förhållande med, och gillar liiiite mer än alla andra. Nå såklart är det MOROTSKAKAN juh! Finns det någonting godare? Brukar försöka variera både form (kaka, muffins, rutor) då jag lagar morotskaka, och också glasyren. Så egentligen är bara bas-receptet för smeten det samma. Och även den varierar jag- dagar jag vill vara liiite hälsosammare ökar jag mängden riven morot och minskar på mängden vetemjöl. Att följa recept är inte min starka sida, höhö.

~15 st morotsmuffins (beroende på storlek):
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
3-5 dl morötter

Glasyr:
1 burk kvarg (250g)
1,5 dl florsocker/pudersocker (på min bild blev glasyren lite lös- vill du ha en tjockare glasyr kan man lägga till mer florsocker. Och typ lämna bort smöret :D)
1 tsk vaniljsocker
25 g smält smör

1. Sätt ugnen på 175°C 
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Om du har en high-tech matberedare kan du under tiden som ägg och socker vispas blanda alla torra ingredienser. 
3. Smält margarinet och låt det svalna. 
4. Skala och riv morötter. 
5. Då morötterna är rivna skall de blandas med margarinet. De torra ingredienserna skall därefter försiktigt blandas med ägg- socker blandningen, och därefter kan morötterna tillsättas.
 6. Skeda smeten i muffinsformar (ca 2 msk/muffinsform)och låt dem gräddas i ca. 20-25 min tills de får en fin färg och blir lätta och luftiga.
7. Låt muffinsarna svalna. Blanda under tiden ihop ingredienserna för glasyren (smält smöret, och låt det svalna innan du blandar ihop det med resten av ingredienserna), och ställ glasyren i kylskåpet så går det lättare att spritsa/skeda den på muffinsarna.
8. Då muffinsarna har svalnat är det bara att lägga på glasyr, och tjoho- nu är det bar att njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar