torsdag 19 april 2012

Pavlova med persika och kiwi


Då jag hade födiskalas hemma hos mig här i Åbo bjöd jag på den här läckerheten! Pavlova är garanterat en av mina favoriter, och gästerna verkade också gilla tårtan då hela tårtan var slut då de stack hem!

Till kakan använde jag:

6 äggvitor
3 dl socker
1,5 tsk potatismjöl (maizena duger också)
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk ättika

2,5 dl grädde
1 burk kvarg (2,5 dl)
1 dl socker
1 burk konserverade persikor
2 kiwin
citronsaft


Ugnen skall vara på 125° C

Jag började med att skilja på äggulan och vitorna FÖRSIKTIGT! Jag har flera gånger tappat lite gula i vitorna och tänkt att Så stor roll kan det väl inte ha, och sedan fått stå dr och vispa förgäves i någon timme.. Det lönar sig alltså att ha skilda glas då man separerar äggulorna och var man förvarar de färdigt åtskilda vitorna... Den här gången gick allting dock heeelt enligt planerna, och inga ägg gick till spillo!

Efter separeringen vispade jag vitorna till hårt skum (då du kan vända upp och ner på skålen och allting hålls på plats är det tillräckligt hårt skum). Det brukar räcka si sådär en halv timme, kanske lite till (tack gode gud för vispande köksmaskiner).. Under tiden blandade jag socker-vaniljsocker och potatismjöl i en skål. Då vitorna var hårda tillsatte jag socker-vaniljsocker-potatismjöl-blandningen i omgångar i det hårda skummet medan jag vispade försiktigt om i marängen. Till sist lade jag till ättikan.

Det gula i marängen som syns på bilden har jag faktiskt ingen aning om vad är.. Kameran måste visst spela mig ett spratt!

Då marängen var klar klickade jag ut den på bakplåtspapper så som jag ville att kakan skulle se ut. Å sedan in i ugnen med kakan! Där fick den vara i 1-1 1/2 h.. Det beror ganska långt på hur tjockt lager maräng man har lagat, så det lönar sig att kolla på kakan...

Då marängen kommit ut ur ugnen är det fyllningens tur! Jag skar persikan och kiwin i lagom små bitar. Sedan vispade jag grädden och blandade kvargen med sockret. Jag blandade i grädden. Just innan servering satte jag blandningen över kakan, och dekorerade med persika och kiwi. Voila!

5 kommentarer:

  1. O gott va d!! :D

    SvaraRadera
  2. Hej Cessi!

    Tack för många bra tips vad man kan äta till middag, har verkligen hjälpt min vardag :) Jag tänkte fråga om du kunde tipsa om någon god middag som killar gillar?:) Min kille fyller 22 på Söndag och jag är helt tom i huvudet på ideer. Han är precis så som du skrivit om Sauli att han muttrar till om det inte är tillräckligt med kött i maträtten. Skulle vara jätte glad om du ville hjälpa mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejssan!

      Jaa-a du, killar är ju inte enkla varelser precis! Någo som jag lärt mig av Sauli är att så länge det finns bacon i en maträtt så duger det, haha.. :D Någonting jag någon gång kört med till förrätt är bacon-inlindad sparris.. Gott och relativt enkelt.. Man kan sedan lägga till någon hollandais-sås eller något sådant (som finns att köpa i påse som man sedan blandar med vatten... Gillar han inte sparris är en bruchetta ett annat alternativ.. Jag har ju en med tomat, och vitlök här på bloggen, meen varför inte blanda i lite stekt, hackat bacon i blandningen? Kan bli gott!

      Sedan följande rätt beror liite på vad du vill laga.. jag kommer här i dagarna att lägga upp schnitzel som kan vara ett alternativ, eller kanske då någon maffig biff? Biff kostar ju sedan alltid lite mer, tyvärr.. Köttfärslimpan jag har skrivit om kan också vara ett alternativ, ifall du inte provat på den! Lagar du biff är hasselbackspotatis otrloligt enkelt och gott som tillägg.. Å varför inte morötterna jag lagat tillsammans med dom? Man kan blanda bacon med där också.. :P Eller laga en bacon-bönor blandning på samma sätt, inte illa det heller!

      Till efterrätt är ett säkert kort att laga en pavlova. Som jag skrev där uppe gillar alla den kakan.. :D Bottnet kan man dessutom laga någon dag i förväg, och sedan fylla den just före.. Du kan ju laga en liten pavlova åt er var, så blir de sött och gulligt.. :D En annan av mina favorit-efterrätter som jag inte hunnit skriva om här ännu är en ytterst enkel "äppeldröm". Du vispar flora vanilla (vispbar vaniljsås), som man kan köpa direkt från butiken. Sedan river man några syrliga äppel, 2-3, lite beroende på storlek. Därefter är det bara att blanda äpplen med vanillan, och krydda med kanel och citronsaft tills det blir riktigt mumsigt och gott..:)

      Hoppas det här har hjälpt dig lite ivarjefall! Om det inte verkade som om din kille skulle gilla det här, fråga pånytt så funderar jag vidare.. :)

      Radera
  3. Hej !:)
    Tack massor för ett så fint svar!
    Verkade perfekt med bruchetta till förrätt !! Har du något tips på någon bra marinad man kunde marinera köttet med ? Ska testa hasselbackspotatis och tycker en maffig biff passar bra tilL! :)
    Kan man fylla pavlova med något annat än Kiwi? Persika låter gott men jag är tyvärr allergisk för både äppel och kiwi ;/ Tycker annars pavlova verkar hur gott som helst !!
    Tack för att du hjälper mig :)

    SvaraRadera
  4. Jaa-a du, jag är faktiskt inte sådär jätte duktig på det där med marinader, vi äter ganska sällan "riktiga biffar" här hemma hos oss.. Brukar typ köra med salt och peppar, haha.. :D Lagar man en god sås brukar det oftast räcka med ordentligt av dom två, tycker jag! Men ifall du vill marinera skulle jag kanske blanda ihop någon röra av olja, balsamvinäger, vitlök, honung, salt och peppar.. Rödvin kan man ju också sätta till.. Eller öl om du vill ha det riktigt manligt..:P och örter, lite vad du nu råkar ha hemma.. Hackad chili kanske, beroende på om ni gillar stark mat..

    Kiwin i pavlovan kan du byta ut med typ vad som helst.. Hallon eller jordgubbar skulle jag kanske köra med.. Jordgubbssäsongen har ju börjar, här åtminstone så.. :) Om du vill ha någo grönt med i kakan kan man ju alttid dekorera med citronmeliss! Hoppas det här var hjälpsamt, fast det kom såhär dagen före födelsedagen.. :)

    SvaraRadera