fredag 19 oktober 2012

Kycklinglasagne med keso (grynost)


Oij vad lite det händer i matväg i mitt liv just nu! Jag spenderade veckoslutet i Vasa hos bästaste Tilda, då hon hade in- och utflyttningsfest där. Eftersom en stackars liten fattig studerande som jag inte riktigt har råd med sådana resor egentligen lever jag nu på ärtsoppa, haha.. :D Å inte ens sådana där goda, hemlagade ärtsoppor utan riktigt dom där köpta burk-sopporna. Urk. Men billigt är det ju, i och för sig. Speciellt om man blandar ut soppan med extreeemt mycket vatten, så att soppan räcker till åtminstone 3 ggr.. :D Nästa steg är väl nudlar eller havregrynsgröt.. :P Nåjah, nog om det! Som tur är har jag några recept på lager här i min dator, som jag kan dela med mig av!
Till lasagnen använde jag

lasagneplattor
ost

Kycklingsås
700g strimlad kyckling
1 burk tomatsås
1 chilipaprika (söt)
2-3 morötter
1 lök
salt
peppar
garam masala
chilipulver
paprikapulver
ingefära

Bechamelsås
50 g smör
1/2 dl mjöl
5 dl mjölk
salt
vitpeppar
muskot

Jag började med att steka kycklingen och flyttade över kycklingen i en skål då den var färdigt stekt. Sedan stekte jag löken. Undertiden skalade jag morötterna, och skivade morötterna och chilipaprikan i bitar. Jag satte altting med i löken, och flyttade över kycklingen. Jag kryddade det jag hade i stekpannan, och tillsatte sedan tomatsåsen, och lite vatten. Såsen fick puttra tills vitsåsen var klar.

Bechamelsåsen (eller vitsåsen) lagade jag genom att smälta smöret i en kastrull (helst en teflon-kastrull så fastnar ingenting) och tillsatte mjölet. Det här stekte jag en stund, men inte så mycket att mjölet får färg. Sedan tillsatte jag mjölken och lät det koka upp under omröring. Då såsen fått rätt konsistens är den färdig. Tillsist kryddade jag ännu såsen.

Sedan är det bara att lägga upp lasagnen! Jag varvade kycklingsås, vitsås, keso och lasagneplattor (kycklingsås underst, sedan vitsås, keso och lasagneplattor) i 3 varv, och slutade sedan med att sätta kycklingsås och vitsås överst på det sista varvet lasagneplattor. Överst strödde jag riven ost och mera keso.


Lasagnen var sedan i ugnen i 30-40 min (tills plattorna känns mjuka) i 200°C    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar