Crème brûlée är en SUPER god
efterrätt- och överdrivet enkel att tillreda (d.v.s om man kan handskas med
en crème brûlée-brännare)... Hela familjen Antman fick en sådan till
julklapp, som en symbolisk gåva då vi i misstag lyckats slänga förra årets
julklapps-teaterbiljetter i tackan.. Inte den bästa av idéer kan
jag säga... :D Det här receptet ger en härligt krämig brûlée med ett knaprigt
skal på ytan.. Mums!
Vi måste ju såklart genast pröva brännaren, och efter
några misslyckanden lyckades vi fylla brännaren med gas.. Inte helt enkelt det
här med tekniska apparater..
Själva smeten för 6 pers. tillrädde vi såhär:
ugnen skall vara på 180° C
1 dl socker
1 vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl grädde
6 äggulor
Garnering
2 msk farinsocker
2 msk socker
Lägg på ugnen. Vaniljstången delades, och gröptes ur.
1 msk av sockret sattes tillsammans med vaniljin i kastrullen, och grädden och
mjölken hälldes på. Vaniljstången kan också sättas me i grädden, och tas sedan
bort innan man häller smeten i formar. Allting värms upp. Undertiden vispas
resten av sockret lätt med äggulorna. Då gräddblandningen värmts upp hälls den
i ägg-sockerblandningen, och allting vispas lätt tills det är ordentligt
blandat. 6 små former smordes, och smeten hälldes i formarna. Formarna sattes i
en långpanna, som
sedan fylldes med varmt vatten tills vattnet når upp
till hälften av skålarna. Plåten sätts i ugnen i ca. 40 min. Brûléen är färdig
då den stelnat, och fått en "gele-aktig" konsistens.
Då brûléen är färdig låter man den svalna. Därefter
blandas strösockret och farinsockret och strös försiktigt på brûléen. Om
farinsockret klimppar sig bränns sockret enkelt, så de lönar sig att blanda
sockret och strö ut det försiktigt. Därefteter är det bara att börja BRÄNNA!
Hemma hos oss finns det som tur en "brandman-Sam" som ser till att
ingenting händer då vi torvlar med brännaren, men annars lönar det sig att vara
försiktig.. Socker börjar
klart och tydligt brinna ganska enkelt.. :P Vi
lyckades trots allt få till stånd utsökta Crème Brûléen, så det här är
verkligen ett recept som lönar sig att prova! Har man ingen brännare kan man
alttid sätta formarna tillbaks i ugnen på grillvärme en stund!
Vi måste ju såklart genast pröva brännaren, och efter några misslyckanden lyckades vi fylla brännaren med gas.. Inte helt enkelt det här med tekniska apparater..
Full fräs på brännarn! Som ni sern blir det brända fläckar där var sockret klumpat sig meen, gott blev det endå! |
...och så här ser resultatet ut! Mums vad gott det var! |
Gott var det men höördu--- gaspåfyllningen gick nog smärtfritt på en gång utan problem... altså inga misslyckanden här inga.
SvaraRadera