onsdag 11 januari 2012

Crème brûlée


Crème brûlée är en SUPER god efterrätt- och överdrivet enkel att tillreda (d.v.s om man kan handskas med en crème brûlée-brännare)... Hela familjen Antman fick en sådan till julklapp, som en symbolisk gåva då vi i misstag lyckats slänga förra årets julklapps-teaterbiljetter i tackan.. Inte den bästa av idéer kan jag säga... :D Det här receptet ger en härligt krämig brûlée med ett knaprigt skal på ytan.. Mums!
Vi måste ju såklart genast pröva brännaren, och efter några misslyckanden lyckades vi fylla brännaren med gas.. Inte helt enkelt det här med tekniska apparater..
Själva smeten för 6 pers. tillrädde vi såhär:
ugnen skall vara på 180° C
1 dl socker
1 vaniljstång
3 dl mjölk
2 dl grädde
6 äggulor

Garnering
2 msk farinsocker
2 msk socker

Lägg på ugnen. Vaniljstången delades, och gröptes ur. 1 msk av sockret sattes tillsammans med vaniljin i kastrullen, och grädden och mjölken hälldes på. Vaniljstången kan också sättas me i grädden, och tas sedan bort innan man häller smeten i formar. Allting värms upp. Undertiden vispas resten av sockret lätt med äggulorna. Då gräddblandningen värmts upp hälls den i ägg-sockerblandningen, och allting vispas lätt tills det är ordentligt blandat. 6 små former smordes, och smeten hälldes i formarna. Formarna sattes i en långpanna, som 
sedan fylldes med varmt vatten tills vattnet når upp till hälften av skålarna. Plåten sätts i ugnen i ca. 40 min. Brûléen är färdig då den stelnat, och fått en "gele-aktig" konsistens.

Då brûléen är färdig låter man den svalna. Därefter blandas strösockret och farinsockret och strös försiktigt på brûléen. Om farinsockret klimppar sig bränns sockret enkelt, så de lönar sig att blanda sockret och strö ut det försiktigt. Därefteter är det bara att börja BRÄNNA! Hemma hos oss finns det som tur en "brandman-Sam" som ser till att ingenting händer då vi torvlar med brännaren, men annars lönar det sig att vara försiktig.. Socker börjar 
klart och tydligt brinna ganska enkelt.. :P Vi lyckades trots allt få till stånd utsökta Crème Brûléen, så det här är verkligen ett recept som lönar sig att prova! Har man ingen brännare kan man alttid sätta formarna tillbaks i ugnen på grillvärme en stund!

Full fräs på brännarn! Som ni sern blir det brända fläckar där var sockret klumpat sig meen, gott blev det endå! 

...och så här ser resultatet ut! Mums vad gott det var!


1 kommentar:

  1. Gott var det men höördu--- gaspåfyllningen gick nog smärtfritt på en gång utan problem... altså inga misslyckanden här inga.

    SvaraRadera