söndag 12 februari 2012

Moussaka och minnen från Rhodos

Efter ett roligt veckoslut med familje-besök, vilket betydde att karln min och jag fick sova på golvet i köket på en onormalt smal madrass (vad gör man inte för sina föräldrar och sina morföräldrar?), är vi åter igen ensamma i vårt lilla krypin. Vad vi har njutit av nu under veckoslutet får ni se om en liten tid- för i kväll blir det moussaka!

Moussaka-både ett gott och billigt alternativ!
För en tid sedan, då vintervädret var onaturligt kallt och solen inte visat sig på flera dagar, kom jag att tänka på semesterresan till Rhodos som jag och S gjorde förra sommaren. Och tänker man på Rhodos kommer man oliiidligen (haha, Så ska det låta-humor ;P) att tänka på moussaka. Så jag bestämde mig för att för första gången i mitt liv laga moussaka! Jag blandade lite av vad jag själv kom ihåg grekerna hade med i sin moussaka och ett recept jag hittade här hemma... Jag hade både hjälp i köket och sällskap vid matbordet av min kompis Sofie! :)

Till moussaka för 4 pers. använde jag

1 äggplanta/aubergin
5 potatisar
1 dl ströbröd (skorpmjöl)
1/2 dl riven ost

Ostsås
1/2 dl rypsolja (olivolja skulle vara ett bättre alternativ)
5 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl riven ost
salt
peppar
1 tsk kanel

Köttfärssås
400 g malet kött
1 stor lök
500 g krossad tomat
2 klyftor vitlök
salt
peppar
(örter)

Ugnen skall vara på 225° C

1. Jag började med att skiva äggplantan i ca 1 cm tjocka skivor. Därefter strödde jag salt över skivorna och lät dem stå i ca 20. min. Äggplantan var aningen brun-fläckig då jag skar upp den, men förstod efter samtal till mommo att det är helt normalt.. :)

Medans jag väntade på äggplantan lagade jag vitsåsen. Jag blandade oljan, mjölken och mjölet i en kastrull och lät det här koka upp. Då såsen kokat upp lade jag i äggen, som jag sakta vispat, några rediga nypor salt och peppar samt en tesked kanel. Jag satte också i osten, och lät det här koka upp tills osten smält. Därefter fick såsen svalna och vänta på att det restiga skulle bli färdigt!

Därefter hackade jag löken till köttfärssåsen och stekte den. Då löken var gyllenbrun satte jag i maletköttet och stekte det också. Tomatkrossen tillsattes tillsammans med den pressade/ hackade vitlöken. Såsen saltades och pepprades, och ifall man vill ha örter med i såsen skall dom också tilläggas nu. Såsen fick puttra i ca 15 min.

Då köttsåsen puttrade och vitsåsen var klar började jag steka äggplantsskivorna. Jag stekte dem i smör.  Då äggplantorna var i stekpannan smorde jag en ugnsform färdigt, och satte skivorna dit då de fått färg och blivit ordentligt stekta. Medan skivorna stektes skivade jag också potatisen i tunna (1 cm) skivor. Potatisskivorna satte jag sedan på äggplantan i ugnsformen. Därefter bredde jag ut köttsåsen över potatisen, och till sist vitsåsen utanpå. Överst strödde jag ströbrödet, och sedan ost utanpå. Sedan är det inget mer än att sätta moussakan i ugnen i 40 min.!

Då moussakan kommer från ugnen skall den gärna svalna en stund för att bli riktigt god! Inte så den blir kall förstås, men inte brännhet heller.. :)Och sist men absolut inte minst-lite bilder från Rhodos!


Mys på stranden

Solnedgång

Ingen smart ide att lägga sig på den kanten inte.. Brännande hett juh!
Vattenpaark


Poolen <3

Puss2 kommentarer: